Hottentotschuur Bonheiden

Desondanks dat fort 8 geldt als één van de best bewaarde Antwerpse forten, waarbij het landschap en bijna alle fortgebouwen bewaard bleven. De Antwerpse Brialmontforten worden gekenmerkt door baksteenarchitectuur. Erfgoed en Visie was bij dit project verantwoordelijk voor de restauratiewerken van de gevels van het reduit en de artillerie-ingang.

Opdrachtgever: privaat
Gerealiseerd
2020

De Hottentotschuur is een monumentale schuur daterend uit de vroege 18e eeuw. De schuur hoort bij het oud goed Calsterbroek. Het is een indrukwekkende langsschuur van deels versteende leembouw, met zichtbaar stijl- en regelwerk op een bakstenen plint. Het restauratieproject van de Hottentotschuur richtte zich op een zachte restauratieaanpak, waarbij het behoud van authentiek materiaal en de originele structuur centraal stonden. Door het toepassen van de principes van de restauratieladder, streefde het project naar het maximaal conserveren en herstellen van de oorspronkelijke elementen, terwijl noodzakelijke vervangingen werden uitgevoerd met materialen en technieken die trouw bleven aan het historische model.

De Hottentotschuur, met zijn unieke driebeukige langsgerichte structuur en complexe dakconstructie, vereiste een nauwkeurige benadering om de authenticiteit te waarborgen. Het gebouw kenmerkt zich door een bijzondere constructie, waaronder het gebruik van dubbele ankerbalkgebinten en een asymmetrische dakconstructie ondersteund door een innovatieve 'blokkeel'-methode.

De restauratiewerkzaamheden omvatten het herstel van het stijl- en regelwerk en het aanbrengen van leembepleistering volgens traditionele methoden. Dit was essentieel voor het behoud van de originele uitstraling van de wanden, die oorspronkelijk bestonden uit een vakwerkconstructie met leem op een bakstenen sokkel. Bijzondere aandacht ging uit naar de noordgevel, de best bewaarde zijde, gekenmerkt door een dubbele vakwerkwand met luchtspouw.

Door aanpassingen doorheen de tijd was de draagconstructie verzwakt. Het projectteam voerde cruciale herstellingen uit, waarbij moderne metalen trekkers zichtbaar werden geïntegreerd zonder afbreuk te doen aan de historische integriteit. Het dak, oorspronkelijk bedekt met riet dat later vervangen was door Vlaamse pannen, werd opnieuw met riet gedekt om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp te blijven.

  • Hottentotschuur Bonheiden